איך להכין חמאת פיסטוק ביתית (עם בונוס: שייק פיסטוק-בננה)
עוברת עלי תקופה קצת מוזרה לאחרונה. בית המרקחת שבו אני עובד עומד להיסגר לשיפוצים למספר חודשים, המחשב החדש שבניתי לעצמי לא רוצה לעבוד והטיול לארה”ב בעוד חודש מרגיש כמו חלום בהקיץ. בעצם, כל התקופה הזו מרגישה לי כחלום בהקיץ. ובלילות, משום מה, החלומות מציאותיים מדי לטעמי. בעיקר אותו חלום חוזר בו אני נוהג ברכב אבל לא מצליח לעצור. אבל זה רק חלום, והמציאות לפעמים נחמדה יותר, במיוחד כשאפשר לצאת מהשמיכה במיטה ולהתעטף בשמיכת הביטחון שלי במטבח.
ומה יותר בטוח מפיסטוק? בזמן האחרון אני מנסה לממש את כל הרעיונות הירוקים שלי במטבח כאילו מישהו מודד לי זמן. לא יודע מה אני מנסה להספיק, אבל נו טוב, שיהיה. כל תוצאה ירוקה היא לטובה. והנה, בפוסט הזה סוף סוף פתרתי לעצמי תעלומה – איך מכינים חמאת פיסטוק טבעית קרמית וכמעט נוזלית, ללא תוספות, במיוחד שומן. אז ככה, זה ממש אפשרי אם יש את הכלים הנכונים וקצת סבלנות.
אז מה זו חמאת פיסטוק?
ואיך היא שונה מהמחית שכבר התרגלנו לקנות בחנויות המתמחות למוצרי אפייה? בגדול, זה אותו הרעיון רק עם כמה תוספות. מחית פיסטוק שמוצאים בחנויות המתמחות תכיל לרוב פיסטוקים טחונים בתוספת שמן וצבע מאכל ירוק (לא סתם היא נראית כה כהה ולעיתים אף זרחנית). זה נחמד אם רוצים לקבל תוצר ממש ירוק, אבל טעם המחית ממש מר לדעתי.
ברוב הפוסטים הקודמים שלי שעוסקים בפיסטוק השתמשתי במחית פיסטוק ביתית אותה הכנתי מפיסטוקים טחונים בתוספת שמן אך ללא צבע. זה כבר היה שיפור גדול על המחית הקנויה. בזמנו גם השתמשתי בפיסטוקים הסיציליאניים מברונטה שצבעם ירוק יותר מכל פיסטוק אחר ביקום. לאחר זמן מה, חנויות טבע כמו אניס התחילו למכור חמאת פיסטוק טבעית. הרכיב היחיד בצנצנת: פיסטוק. המרקם הקרמי התקבל מטחינה בכבישה קרה.
במהלך הכבישה השמן משתחרר מהפיסטוקים ובעקבות זאת הפיסטוקים מתחממים. פיסטוקים חמים יותר יוציאו יותר שמן, אבל השמן יהיה פחות איכותי. לכן בכבישה קרה הטמפרטורה נשמרת יחסית נמוכה וכך מקבלים תוצר איכותי יותר. אז כדי לשחזר את התהליך במטבח הביתי, צריך פשוט לשמור על תנאי עבודה קרים ואיטיים. אה, וכמובן להצטייד בבלנדר חזק כלשהו.
יאפ, בלנדר. באחד הפוסטים הקודמים, גיליתי שנוח הרבה יותר לטחון אגוזי לוז בעזרת כוס נוטרי נינג’ה של הבלנדר מאשר במעבד המזון הקטן והנאמן שלי. הפעם גם גיליתי שקל יותר לטחון אגוזי לוז מאשר פיסטוקים. ובכל זאת, זה לא מנע ממני מלהגיע למטרה בסוף. טחנתי לפיסטוקים שלי את הצורה, עם הפסקות למנוחה במקפיא, ולבסוף קיבלתי חמאת פיסטוק ביתית 100% טבעית. מיד לאחר מכן הפעלתי את הבלנדר הגדול והכנתי לעצמי שייק פיסטוק-בננה כדי לחגוג את ההצלחה.
הערות לא טוחנות
* אין צורך להוסיף שמן כדי לזרז את התהליך. כן, זה ייקח יותר זמן, אבל מצד שני, מקבלים מחית פיסטוק טבעית ללא תוספת שומן.
* אם בכל זאת קצרים בזמן ורוצים להוסיף שמן לזירוז התהליך, 25 גר’ (2 כפות) שמן צמחי יספיקו למתכון. אם כבר, מומלץ להשתמש בשמן זרעי ענבים שנחשב כשמן בריא יותר יחסית. את השמן מוסיפים לאחר טחינת הפיסטוקים לאבקה.
* ככל שהפיסטוק יהיה צבעוני וירוק יותר, כך גם החמאה. תבחרו בקפידה פיסטוקים איכותיים לפי העין, כמו אלה שבתמונה. פיסטוקים צהובים יניבו חמאת פיסטוק צהובה בהתאם.
* מ-200 גר’ פיסטוקים קלופים וקלויים קיבלתי 180 גר’ חמאת פיסטוק.
חמאת פיסטוק
רכיבים
200 גר’ פיסטוקים קלופים
קליית פיסטוקים
מחממים תנור ל-160°. מפזרים את הפיסטוקים על פני מגש אפייה ומוודאים שאין קליפות סוררות בין הפיסטוקים. מכניסים לתנור וקולים כ-7 דקות, עד להשחמה קלה. מוציאים מהתנור ומצננים בטמפרטורת החדר. שומרים במקרר בכלי אטום מאוויר עד לשימוש.
חמאת פיסטוק
כדי לקבל חמאת פיסטוק נוזלית ולא רק מחית, השתמשתי בכוס נוטרי נינג’ה במקום במעבד מזון. לפני שמתחילים, מוודאים שהפיסטוקים הקלויים לא חמים, ועדיף אפילו קרים (לאחר זמן מה במקרר).
שמים את כל הפיסטוקים בכוס ומחברים אותה למכונה. טוחנים את הפיסטוקים במהירות איטית עד לאבקה. מעלים את המהירות לבינונית וממשיכים לטחון עד לתערובת לחה שמזכירה חול רטוב. מדי פעם מפרקים את הכוס ומגרדים את הדפנות (או פשוט משקשקים את הכוס היטב).
מחברים את הכוס חזרה וחוזרים על התהליך שוב ושוב (טחינה של כחצי דקה כל פעם) עד לקבלת מחית. מעלים את המהירות לגבוהה וממשיכים לטחון (עם הפסקות לגירוד הדפנות מדי פעם) עד לקבלת מרקם קרמי וכמעט נוזלי.
חשוב (!) התהליך לוקח זמן, תלוי בבלנדר ובסבלנות שלכם. אם מנוע הבלנדר מתחמם, חשוב לתת לו מנוחה בין לבין. אם הכוס מתחממת יותר מדי, מפסיקים לטחון, מפרקים את הכוס ומכניסים אותה למקפיא לכמה דקות. עשיתי זאת אולי 3 פעמים ממש לקראת סוף הטחינה.
כשמגיעים למרקם הרצוי, אם רוצים, אפשר להוסיף קורט מלח ולטחון עוד קצת להטמעה. מעבירים את חמאת הפיסטוק לקערה נקייה, מכסים היטב ושומרים במקרר.
שייק פיסטוק-בננה
רכיבים
2-3 תמרים בינוניים טריים (50-60 גר’)
4 כפות חמאת פיסטוק טבעית (60 גר’)
1 בננה גדולה בשלה וקפואה (100 גר’)
¾ כוס חלב אורז/שקדים קר (180 גר’)
1 כוס קרח (140 גר’)
המתכון מספיק לכ-650 מ”ל שייק (כ-2 כוסות)
שייק פיסטוק-בננה
פותחים את התמרים ומוציאים את הגלעין ואת העוקץ. שמים את התמרים בתוך הבלנדר יחד עם חמאת הפיסטוק והבננה הקפואה. מוסיפים חלב וקרח.
מפעילים את הבלנדר ומערבבים כדקה-דקה וחצי (או מפעילים על התכנית של השייקים) עד שמתקבל שייק אחיד וסמיך שניתן למזיגה.
אם השייק סמיך מדי ולא נמזג לתוך הכוס בכלל, מוסיפים עוד קצת חלב (כף או שתיים) ומערבבים כ-5-10 שניות נוספות.
פוסטים דומים
14 תגובות
השאר/י תגובהCancel reply
חיפוש בבלוג
קבלת עדכונים במייל
היי חוסיין!
אז מה בעצם ההבדל בין חמאת פיסטוק למחית פיסטוק..?
במצרכים? באופן ההכנה? במרקם? משהו אחר?
לא ממש הצלחתי להבין מהפוסט וגם בכל המתכונים ברחבי המרשתת, נראה שההבדל הוא רק בשם, היות וכולם די זהים..
אני רוצה להכין מחית פיסטוק (כמו הקנויה) שתתאים להכנת מוסים וקרמים ותוהה האם המתכון הזה יתאים לכך?
לגבי המתכון עצמו, יש צורך בפיסטוקים טבעיים (ללא מלח), נכון?
אתה מעדיף לקנות פיסטוקים קלופים מהחנות או לקלף בבית?
והאם לאחר הקלייה כשהם מגיעים לטמפרטורת החדר, חייבים לאחסן אותם במקרר בטרם הטחינה?
אני רוצה להכין במעבד מזון (אין נינג’ה והבלנדר התקלקל) אך חוששת שהוא גדול מדי וייתכן שלא יטחן היטב כמות קטנה..
תודה רבה! 🌸
הי שוקולטה 🙂
אז ככה. בגדול, פעם היתה רק מחית פיסטוק, שהיא היתה די מרה בטעמה, בתוספת חומרים משמרים וצבע מאכל ירוק די זרחני ומרתיע. אני רואה אותה פחות ופחות בחנויות ובמקומה הופיעה חמאת פיסטוק טבעית, שלרוב מכינים מכבישה קרה, אז היא לא מקבלת את הטעם המר הנלווה למחית. לדעתי היא נורא טעימה. לרוב היא תהיה יותר חומה מירוקה, כתלות בפיסטוקים שיש לנו כאן בארץ. ועליה אני ממש ממליץ לשימוש במתכונים השונים כמו עוגות מוס וכו’.
הבעיה עם חמאת פיסטוק ביתית שהיא לא יוצאת חלקה לגמרי ולפעמים, אם הלהב מתחממת, אז היא מקבלת טעם מר נלווה בקטנה. אז אותה אני מכין ומשלב רק כשאני יודע שזה לא הרכיב הראשי שיככב בקינוח, אחרת הייתי משתמש בקנויה (וטועם אותה קודם כדי לוודא שהיא אכן טעימה).
למתכון עצמו אני משתמש בפיסטוקים טבעיים ללא מלח, ותמיד קונה אותם קלופים כדי לחסוך את תהליך הקילוף בבית.
לאחר קלייה וצינון, הייתי שומר אותם בטמפרטורת החדר אם השימוש הוא לאותו יום/למחרת, אבל אם זה למועד אחרת, אז בהחלט לשמור במקרר כדי להאריך את תוקף הטריות. ואם משתמשים במעבד מזון גדול, אז יהיה צורך בכמות גדולה של פיסטוקים. לי יש גם מעבד מזון קטן (קוצץ ירקות כזה) שהוא פשוט מושלם לדברים האלה.
ו.. אם יש לי רק את השייקר של הנינג’ה- גם מתאים? או שעדיף במג’ימיקס?
הי טלי,
האמת במתכון השתמשתי בשייקר אני חושב, לפחות ככה זה נראה מהתמונה. כבר הספקתי לשכוח כי לאחרונה אני פשוט קונה את זה מוכן כדי לחסוך תהליכים.
אבל העניין יכול לעבוד נראה לי בכל בלנדר/מטחנה טובה כל עוד דואגים שזה לא מתחמם יותר מדי ועושים זאת בסבלנות.. רבה 😉
הי! קודם כל, מעריצה את העוגות שלך. אתה מוכשר ברמה מטורפת. יש לי שאלה שקשורה לפיסטוק ולא למתכון…..🙃וזה בגלל שלא מוצאת תשובה ברשת , אז מנסה את מזלי פה…..
מכיר אולי קינוח לבנוני שנקרא דאעוקייה ? יש מצב שאתה יודע ממה עשויה שכבת הפיסטוק? ממש ממש אשמח לתשובה🙏
הי שירה, ותודה 🙂
לצערי מעולם לא שמעתי על הקינוח הזה. מלשפוט רק את התמונות שאני רואה ברשת, זה ממש מזכיר לי את שכבת הקדאיף הטחונה בה משתמשים לכנאפה נעמה (רכה) בשכם. כלומר, קדאיף טחון במטחנה מיוחדת שכזו, ואז כנראה צבועה בירוק. אבל זו רק השערה.
זהו שבחלק מהתמונות זה נראה באמת כמו קדאיף צבוע, ובחלק מהתמונות נראה כמו מרציפן……מוזר ומבאס שאין למצוא את המתכון בשומקום….בכל מקרה, תודה על העזרה, ותודה על מתכונים מופלאים🌺🌺
בכיף, שמח לעזור. מקווה שתמצאי את מה שאת מחפשת בסוף 🙂
תודה. האם זה יוצא חלק לגמרי, או שעדיין נותר מרקם כלשהו?
הי,
לדעתי זה די חלק, אבל זה לא יוצא חלק לגמרי. זה תמיד יצא קצת גרגירי. ככל שזה יטחן יותר, זה יצא יותר חלק, אבל אז יש יותר סיכוי שהשומן ייפרד וזה יצא יותר מר.
היי אם אשתמש בפיסטוקים קלויים מראש זה יעבוד או שאני צריכה להשתמש בפיסטוקים לא קלויים ולקלות בעצמי?
הי מיה,
אני מעדיף לקנות ולקלות בעצמי כדי שתהיה לי יותר שליטה על העניין. אבל אם הפיסטוקים שקנית קלויים בצורה טובה, עדיין ירוקים, ולא מלוחים, אז לכי על זה 🙂
האם הקלייה בתחילת התהליך לא פוגמת באיכות השמן?
הלחצת אותי לרגע, אבל לא נראה לי שזה משפיע. תהליך האפייה לא משחרר את השמן, אלא רק תהליך הטחינה בשילוב עם חום. אני מאמין שהאיכות נקבעת רק בזמן תהליך שחרור השמן מהפיסטוק, ולא כאשר קולים את הפיסטוקים בתנור.